Jak

Vše o novém nastavení ochrany osobních údajů systému Windows 10

S každou verzí systému Windows 10 Microsoft zakóduje nastavení ochrany osobních údajů znovu. A ne: ne vše, co souvisí s vaším soukromím, najdete v části Ochrana osobních údajů. Vážnější je, že dříve provedená nastavení nejsou po upgradu zdaleka vždy respektována. Všimněte si to s novým nastavením ochrany osobních údajů ve Windows 10, verze 1903.

Windows 10 a soukromí nebyly od prvního dne zlatou kombinací. Věci se pomalu zlepšovaly. Nyní je však jasné, že Microsoft je velmi zvědavý, co dělají uživatelé jeho operačního systému po celý den.

Protivně je většina nastavení ochrany osobních údajů stále nastavena ve prospěch společnosti Microsoft. Pokud to nechcete, je důležité projít si vše, co se týká soukromí. A zvláště po každém významnějším upgradu (nebo „aktualizaci funkcí“). Protože právě v těchto okamžicích je mnoho věcí nastaveno jinak, než byste chtěli. I po upgradu na 1903 byl znovu zasažen. Nejprve se nejprve podíváme na nejlogičtější místo. Jinými slovy: otevřete nabídku Nastavení pomocí ozubeného kola v nabídce Start a klikněte do otevřeného okna Soukromí. Nyní uvidíte vlevo sloupec s dlouhým seznamem možností ochrany osobních údajů. Bohužel neexistuje jiná možnost, než je projít jeden po druhém. V každém případě jsou důležité Řeč a přizpůsobení pro psaní rukou a psaní. Microsoft se opravdu netýká toho, jak píšete nebo mluvíte. Takže vypněte. Dále je důležité se dostat dolů Diagnostické údaje a zpětná vazba před Základna vybrat. Výsledkem je nejen méně zaneprázdněný systém, ale do společnosti Microsoft jsou odesílána také výrazně citlivá data. A tady to opravdu platí: čím méně, tím lépe, protože po více než čtyřech letech Windows 10 stále není jasné, co softwarový gigant z vašeho počítače posílá. A i při aktivovaném základním nastavení se stále odesílá hodně. Nezapomeňte uvést také možnost Vylepšete rukopis a psaní pryč odtud!

Také rozpoznávání řeči (pod Mluvený projev) není k ničemu nutný, Cortana není tak pokročilá ve srovnání s Asistentem Google a navíc pro ni již neexistuje vedoucí role. Ve skutečnosti byla Cortana víceméně vyloučena z Windows 10 verze 1903 a dále. Spolu se všemi nedávnými skandály týkajícími se ochrany soukromí kolem odposlechových technologických gigantů: další důvod, proč to vypnout.

Vaše data ve Windows 10

Nyní zkontrolujte nastavení pod položkou Historie aktivit. Tuto možnost rozhodně dejte Odeslat historii mých aktivit do Microsoftu z. To, co děláte na svém počítači, není nikdo. Můžete také umístit přepínač pod Zobrazte aktivity z těchto účtů vypnuto. Poté musíte projít oprávnění aplikace. K určitým věcem můžete udělit nebo odepřít přístup v řadě kategorií aplikací. Naprostá většina aplikací například nepotřebuje přístup k fotoaparátu. Pokud zde najdete „nelogické“ aplikace, které by chtěly přístup k této kameře: vypněte ji. Pokud to bude někdy v exotickém případě nutné, můžete jej vždy zapnout. Nevýhodou je, že pokud používáte hodně aplikací z Microsoft Storu, uvidíte obrovské seznamy. Je škoda, že přístup ke všem druhům věcí není ve výchozím nastavení vypnutý a budete dotázáni, zda jej lze použít například jednou v kombinaci s aplikací. Stejně jako v případě Android a iOS.

Dalším nepříjemným „nastavením monitoru“ je mikrofon, mimochodem, pokud chcete zabránit tajně sledované aplikaci, je lepší ji vypnout. Na aplikaci nebo celkem.

Ucpané nebezpečné nastavení

Slíbili jsme to již: ne všechna „otravná“ nastavení najdete v kategorii Ochrana osobních údajů. Vraťte se na hlavní panel Nastavení pomocí šipky zpět v levé horní části okna. klikněte na Síť a internet a pak vlevo Wi-Fi. Zkontrolujte, zda není deaktivována možnost týkající se připojení k otevřeným hotspotům. Automatické připojení k otevřeným sítím se nedoporučuje.

Vypněte také všechny možnosti týkající se sítí Hotspot 2.0. Tím se zabrání tomu, aby se váš notebook nebo tablet Windows bez povšimnutí připojil k potenciálně nebezpečné síti WiFi. Znovu se vraťte do hlavního okna aplikace Nastavení. Klikněte na to Osobní nastavenínásledované kliknutím na Uzamknout obrazovku. Vložte níže uvedenou možnost Zobrazujte zábavná fakta, tipy a triky a další na uzamčené obrazovce z. Nejedná se přímo o nastavení související s ochranou osobních údajů, ale brání nežádoucí reklamě na úvodní obrazovce v další komunikaci mezi počítačem a servery společnosti Microsoft.

Nyní klikněte do sloupce vlevo na Start, poté najdete v panelu vpravo velmi nepříjemnou možnost: Příležitostně zobrazte návrhy v nabídce Start. Stačí to vypnout. Pokud ji necháte zapnutou, bude nabídka Start pomalu, ale jistě znečištěna stále více aplikacemi Store, o kterých si Microsoft myslí, že by měly být propagovány. Ve skutečnosti billboard v nabídce Start.

Sdílené prostředí ve Windows 10

A konečně také nepostradatelný přístup. Vraťte se do hlavní nabídky Nastavení a klikněte na Systém. Poté klikněte do sloupce vlevo Společné zážitky. Nejlépe umístěte přepínač dole Aplikace na jiných zařízeních (včetně spárovaných telefonů a tabletů) mohou na tomto zařízení otevírat aplikace a odesílat zprávy a naopak úplně venku. Pokud stále chcete tuto funkci používat v kombinaci s vlastním mobilním telefonem, ujistěte se, že pod ní v nabídce výběru je pouze možnost Pouze moje zařízení je vybrána. Také pod Schránka můžeš Synchronizace mezi zařízeními lepší vypnout. Ano, je užitečné něco zkopírovat do jednoho počítače a něco vložit do druhého. Je velmi podivné, že se k tomu musíte přihlásit k účtu Microsoft! Také Historie schránky proto to vypněte nejlépe.