Jak

Tímto způsobem svůj smartphone opravdu vyprázdníte

Pokud stále máte smartphone nebo tablet, který již nepoužíváte, můžete jej snadno vyprázdnit a prodat. V tomto článku si můžete přečíst, jak to nejlépe udělat.

Přečtěte si také: Jak skutečně vyprázdnit počítač.

01 Ochrana osobních údajů

Pokud chcete svůj smartphone nebo tablet rozdat nebo prodat, je to tak užitečné, že vaše osobní údaje již v zařízení nelze najít. Někdy se stane, že si někdo koupí z druhé ruky chytrý telefon v obchodě a stále má na sobě fotografie předchozího majitele. Bohužel není vždy jasné, jak přesně odstranit všechny citlivé informace. Pokud své zařízení předáte svému partnerovi nebo dětem, není to tak špatné, že v něm jsou stále nějaké fotografie nebo e-maily. Pokud však chcete zařízení znovu prodat, nesprávné vymazání dat může mít vážné důsledky pro vaše soukromí. Nechcete, aby cizí lidé mohli prohlížet vaše fotografie, posílat jim e-maily z vaší adresy nebo přistupovat k vašemu účtu na Facebooku, protože informace o vašem účtu jsou stále ve smartphonu. Naštěstí je mazání a mazání informací ve smartphonu nebo tabletu mnohem jednodušší než standardní pevný disk v počítači.

02 Mazání souborů

Nejdůležitější osobní informace na smartphonu nebo tabletu jsou vaše fotografie, videa a e-maily. Nejprve tedy musíte toto odstranit. V iOS zůstanou vaše obrázky v koši po dobu třiceti dnů po odstranění, takže je lze poté obnovit do role fotoaparátu. V iOS přejděte do aplikace Fotky a klepněte na Alba. Včela Nedávno smazáno můžete vidět fotografie, které jste smazali za posledních třicet dní. Vybrat Vybrat a pak Vymazat vše pro trvalé smazání všech obrázků z iPhonu nebo iPadu. Chcete-li své účty smazat, přejděte na Nastavení / Pošta, Kontakty, Kalendář a klepněte na účty, pod kterými jste Účty stát. Možnost najdete dole smazat účet, klepněte na něj a potvrďte akci pomocí Odstranit z iPhone. Včela Nastavení / iTunes a App Store klepněte na název svého Apple ID a vyberte Odhlásit se. Totéž uděláte s Nastavení / iCloud. Nezapomeňte nemazat obsah z iCloudu, když jste přihlášeni, protože tím smažete také obsah ze všech ostatních zařízení připojených k iCloudu. Je užitečné také vypnout iMessage na Nastavení / Zprávy a FaceTime v Nastavení / FaceTime. Aplikace můžete odebrat klepnutím na sekundu, dokud se nezačnou vrtět. Klepněte na křížek a potvrďte akci.

V systému Android jsou odstraněné fotografie opravdu pryč, pouze se speciální aplikací, jako je DiskDigger Photo Recovery, můžete některé fotografie stále získat zpět. Často se však jedná o velikosti razítek původních fotografií.

Chcete-li smazat svůj účet Google ze smartphonu, přejděte na Nastavení / Účty a klepněte na Google. Klepněte na název svého účtu a poté na tři tečky v horní části. Vybrat Účetodstranit a potvrďte akci. Dále nezapomeňte odstranit všechny aplikace, ve kterých jsou uloženy osobní údaje.

03 Tovární nastavení Android

Pokud své zařízení prodáváte, resetujete smartphone nebo tablet na tovární nastavení. Než to uděláte, je užitečné provést zálohu vašich dat. Jít do Nastavení / Zálohování a reset a posuňte jezdec dozadu Zálohování dat k uložení zálohy vašich dat na serverech Google. Pokud si chcete dát zálohu na SD kartu, můžete to provést pomocí aplikace Easy Backup & Restore. Chcete-li zálohu uložit do počítače, můžete zvolit například aplikaci Helium. Pokud nyní resetujete zařízení na tovární nastavení, existuje šance, že data budou stále k dispozici, pokud nový uživatel má pokročilou technologii. Chcete-li tomu zabránit, můžete data před odstraněním zašifrovat. Pokud lze data stále najít, nikdo k nim nemá přístup, protože jsou šifrována.

Novější zařízení Android s Androidem 6.0 nebo vyšším jsou ve výchozím nastavení šifrována, zde nemusíte tento proces provádět. Jít do Nastavení / Zabezpečení a vybrat Šifrovat telefon. Pro šifrování musí být vaše zařízení připojeno ke zdroji napájení a dostatečně nabité. Šifrování trvá mezi deseti minutami a několika hodinami, v závislosti na množství dat v zařízení. Během postupu se zařízení několikrát restartuje a budete muset zadat svůj přístupový kód. Po zašifrování zařízení přejděte do nabídky nastavení a klepněte na Tovární nastavení a pak dál Resetujte telefon. Zadejte znovu svůj přístupový kód a klepněte na Další. Poté potvrďte odstranění zařízení stisknutím Smazat vše poklepáním. Vymazání bude trvat několik minut, poté se telefon / tablet restartuje. Po resetování zařízení na tovární nastavení můžete smartphone / tablet vypnout nebo zvolit jazyk a znovu projít kroky nastavení. Šifrované zařízení, které bylo resetováno na tovární nastavení, automaticky ztratí všechna svá data a data nelze obnovit.

04 Tovární nastavení iPhone nebo iPad

Obnovení iPhonu nebo iPadu se provádí podobně jako v systému Android. Data na iPhonu nebo iPadu jsou vždy šifrována. Šifrování zařízení je proto v iOS zbytečné. Nejprve vytvořte zálohu. To lze provést pomocí iCloudu nebo například připojením zařízení k počítači. iTunes se otevřou automaticky. Klikněte na název svého iPhonu nebo iPadu a vyberte pod Zálohy před Vytvořte zálohu. Ve Windows 10 se zálohy ukládají do složky Users \ (uživatelské jméno) \ AppData \ Roaming \ Apple Computer \ MobileSync \ Backup. Na počítači Mac najdete zálohy ve složce Library \ Application Support \ MobileSync \ Backup. Nyní se odhlaste z iCloudu na iPhonu nebo iPadu a přejděte na Nastavení / Obecné / Obnovit. Vyberte toto Vymažte veškerý obsah a nastavení a zadejte znovu svůj přístupový kód. Pokud jste zapnuli funkci Najít můj iPhone, budete muset znovu zadat heslo pro Apple ID.