Jak

Google Latitude: Kde jsou vaši přátelé?

Také vás zajímá, kde se vaši přátelé scházejí? Slyšeli jste až potom, že jste si byli blízcí? Pak je řešením smartphone s přístupem na internet a Google Latitude. Můžete přesně vidět, kdo je kde, a pokud máte schůzku, můžete naživo vidět, jak se všichni blíží ke sjednanému bodu. Jste v dopravní zácpě? Bez ukvapené textové zprávy ví domácí fronta, že jste se zdrželi.

1. Správná verze

Latitude je služba, kterou používáte prostřednictvím Map Google ve smartphonu. K určení vaší polohy se používá telefonní síť, WiFi, GPS nebo jejich kombinace. Takže i když váš smartphone nemá GPS, vaši polohu lze často určit, i když bude o něco méně přesná. Protože existuje mnoho druhů chytrých telefonů, je rozumné navštívit www.google.nl/latitude a zkontrolovat pod nadpisem Funguje to také na mém telefonu, pokud je váš součástí. Latitude nefunguje až do verze tři Map Google a číslo verze můžete získat spuštěním programu a přechodem na Možnosti / Nápověda / O aplikaci. Pokud máte zastaralou verzi, nejnovější verzi pro svůj telefon najdete na adrese https://m.google.com/maps. Jak již bylo zmíněno, Latitude zatím nefunguje na každém smartphonu. Požadavky lze klást také na software telefonu (firmware). Pokud se vám v části Možnosti zobrazí text Přihlásit se do Latitude v Mapách Google, jste v pořádku. Na iPhonu lze Latitude použít pouze jako webovou aplikaci v Safari.

Pokud je tato možnost v hlavní nabídce na správném místě, je ve vašem zařízení k dispozici služba Google Latitude.

2. Přidejte přátele

Jakmile máte ve svém telefonu vhodnou verzi Map Google, přihlaste se ke službě přes Možnosti / Přihlaste se do Latitude zadáním uživatelského jména a hesla svého účtu Google. Samostatná registrace pro Latitude proto není nutná. Od tohoto okamžiku můžete sdílet svou polohu s ostatními. Sami se rozhodnete, kdo by to měl vidět. Prostřednictvím Možnosti / Latitude uvidíte na kartě Přátelé souhrnný seznam. Můžete přidat lidi pomocí zástupce Přidat přátele. Můžete přidat lidi přímo z adresáře Google Mail nebo zaslat pozvánku na něčí e-mailovou adresu. Jakmile druhá osoba přijme vaše pozvání, je samozřejmě hezké, pokud také získáte povolení vidět pozici vašeho přítele. Jakmile vyberete osobu ze seznamu, otevře se okno s dalšími podrobnostmi. Dole najdete možnosti sdílení. Zde určíte, jak přesně může být vaše poloha sdělena této osobě: nejpřesnější, na úrovni města nebo skrýt.

Na kartě Přátelé přidáte lidi, kteří vidí vaši polohu.

3. Sdílet umístění nebo ne

Pokud přejdete na kartu Ochrana osobních údajů přes Možnosti / Latitude, pak v části Sdílet polohu určíte, zda může být vaše poloha určena automaticky. Ruční přiřazení polohy je také povoleno, například pokud ve vašem zařízení nefunguje automaticky. Třetí možnost skryje vaši polohu z celého seznamu přátel a zástupce ve spodní části Latitude úplně vypne. Seznam přátel zůstane a vy službu Latitude znovu zapnete přihlášením.

Rozhodli jste se pro automatickou aktualizaci? Pokud je Latitude aktivní, bude se vaše pozice pravidelně aktualizovat. Pokud to vaše zařízení podporuje, i když posunete Mapy Google na pozadí. Pokud zastavíte Mapy Google, budete dotázáni, zda chcete nadále sdílet svou polohu. Latitude nadále běží neviditelně na pozadí, pokud to povolíte. Pokud chcete také později Latitude zastavit, restartujte Mapy Google a poté oba ukončete. Kromě smartphonu vám gadget „Google Latitude“ od iGoogle (www.igoogle.nl) umožňuje také zjistit, kde se na běžném počítači setkáváte vy a vaši přátelé.

Automaticky aktualizujte svou polohu, zadejte ji ručně nebo (dočasně) deaktivujte.